Przepis na dango

Konban-wa! ;D

Dzisiaj dla małej odmiany podam wam przepis na małą, słodką, japońską przekąskę. Dango 🙂

(Wszystkie produkty, które wymieniam w przepisie są dostępne w zwykłym sklepie spożywczym.)

Składniki:

* 1 szklanka mąki ryżowej (zwykłej)                  * ok 2 szklanki przegotowanej wody            * 1/2 szklanki cukru     *sos sojowy         *mąka kukurydziana.

Przygotowanie:

Weźcie wysokie naczynie (najlepiej takie do ciasta) i kolejno wsypujcie troszeczkę mąki ryżowej. Najlepsza jest właśnie napowietrzona. Następnie dodawajcie małe ilości wody. Nie może powstać paćka ani nie może być zbyt suche, bo ciasto się nie zlepi.  Dosypcie połowę cukru z połowy szklanki. Gdy powstanie plastyczna masa, zacznijcie ubijać ją rękoma..z około 1 minutę. Przyszykujcie naczynie do gotowania na parze. (Jeśli takowego nie posiadacie naszykujcie duży, pojemny garnek. Zalejcie go tak do 1/3 wodą i wstawcie mały, suchy garnek) Z ciasta uformujcie większe kulki i poukładajcie w naczyniu. Ustawcie czas na 20 min. Ciasto zmięknie i  zrobi się gładkie.  ( *do garnków* Włączcie gaz i zagrzejcie wodę do wrzenia. W suchym garnku poukładajcie kulki. Pokrywę od dużego garnka obwińcie materiałem. I zakryjcie garnek.)

W tym czasie naszykujcie rondelek. Zajmiemy się sosem ;D    Przygotujcie 2/3 szklanki wody, pozostały cukier (chociaż oryginalnie jest jedna szklanka na sos..ale bo bardzo słodka wersja), 3 szklanki sosu sojowego oraz mąkę kukurydzianą. Wszystkie płynne składniki wlewamy do rondelka wstawionego na średni gaz. Dosypujemy cukier. Sos gotujemy póki cukier się nie rozpuści. W między czasie do małej miseczki wsypujemy trochę mąki ryżowej i dolewamy malutko wody. Mieszamy. I cały czas mieszając w garnku dolewamy mąki. Dodajemy ją w celu zagęszczenia sosu.

Gdy sos będzie gęsty zdejmujemy z kuchenki.

Gdy gotowanie na parze dobiegnie końca wyjmujemy kuleczki. Maczając je w zimnej wodzie ponownie wyrabiamy w dłoniach (Uwaga! W środku mogą być bardzo gorące). Wszystkie wyrobione części łączymy znów w jedno ciasto. Wyrabiamy je pół minuty.

Na koniec odrywamy fragmenty i formujemy w kulki. Nabijamy je na patyczek do szaszłyków. Najlepiej jak trzy na patyk.

Polewamy sosem i gotowe! ;D

Itadakimasu!

 

.

.

PUBLIKACJA KONKURSOWA W RAMACH PROJEKTU WROPENUP 2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s